Видове коефициенти & Как се определят коефициентите

Стратегии за футболни залози

Докато повечето хора имат обща представа какво означават коефициентите, пълното разбиране за това какво представляват те и как се изчисляват не е толкова често срещано познание.

Коефициентите са изцяло в ръцете на букмейкъра, който определя колко риск има в един залог.

Обяснението на коефициентите, за да разберете в дълбочина същността им, не е съвсем просто нещо. На повърхността обаче основите са достатъчно праволинейни. Ако имаме един коефициент от 5.00, да речем, това означава, че вашият залог ще бъде умножен по 5.00. Така че, ако заложите 5 лв. и те бъдат умножени по 5.00, общата печалба ще бъде 25 лв.

Но нека сега да навлезем в малко детайли.

Как работят и как се определят коефициентите?

Коефициентите за футболни залози не са просто случайни числа, които букмейкърът вади от ръкава си. Те се изчисляват внимателно от операторите и използват сложни програми и изкуствен интелект редом до човешкия фактор.

За да определи коефициентите, букмейкърът трябва да пресметне вероятността за всеки възможен изход. Това, разбира се, варира от събитие на събитие. Да вземем за пример пазара за шампион на efbet Лига. Операторът на футболни залози ще опита да събере колкото е възможно повече информация, за да направи информирана преценка кой е най-вероятният шампион. Да кажем, че това е Лудогорец. Това означава, че букмейкърсакта къща няма да предложи висок коефициент (голяма печалба за играчите), ако “Орлите“ спечелят лигата.

В този пример Лудогорец ще имат най-ниския коефициент, защото са най-вероятният шампион, а и защото повечето хора ще заложат за тях.

Обратното означава, че колкото по-слаб и малко вероятен шампион е един отбор, толкова по-висок ще бъде неговият коефициент на пазара за титла на България. За най-слабите отбори ставката ще бъде четирицифрено число, което означава, че залогът на играчите ще се умножи по 1 000.00 или повече. Тоест, имаме огромна потенциална печалба, но малък шанс за сбъдването й (разбира се, не и невъзможна, особено ако питаме феновете на Лестър).

Как да разчитаме коефициентите?

Умението бързо да разпознавате стойността в един залог е ценно. Особено когато залагаме на живо и се предполага, че ни трябва бързо усвояване на информацията, трябва да знаем и разбираме какво ни се предлага.

Разчитането на коефициентите е един от аспектите на откриване на стойност в тях. Не е рядко срещана практиката играчите да бъдат клиенти на повече от един букмейкъри. Защо? Това е защото всеки иска да получи най-добрата стойност за парите си и търсенето на най-високия коефициент измежду няколко сайта за залози позволява това.

Десетични / Дробни / Американски коефициенти

Традиционният начин за предлагане на коефициентите в България е десетичният формат (2.00, например). Първият в историята метод обаче е дробния (2/1, например) и ако отидете някога във Великобритания вероятно все още ще видите букмейкъри да го предлагат. Отвъд океана пък са се утвърдили американските линии. Ето как работи всеки един от тези видове.

Десетични коефициенти

Десетичните коефициенти са най-лесни и естествени за разчитане от новобранците, заради което са се утвърдили като основни в почти целия свят, в т.ч. и у нас. При тях директно се умножава залогът по коефициента и се получава пълната печалба, в която се включва и парите от направения залог.

Как бързо да изчисляваме десетичния коефициент:

2.00 коефициент с 10 лв. залог = 10 x 2.00 = 20 лв. възвръщаемост (включително 10-те лева залог)

Дробни коефициенти

Дробният коефициент означава същото нещо, но представен по различен начин. Основната разлика е, че при него към крайния резултат не се включват парите от залога, а само чистата/нетна печалба. Сметките не са сложни, но искат малко време за усвояване.

Как бързо да изчисляваме дробния коефициент:

5/4 залог с 10 лв. залог = 10 x (5/4) = 12,50 лв. чиста печалба

Американски коефициенти

Американските коефициенти са най-сложни за разбиране от незапознатите с тях, но в щатите са свикнали да залагат по този начин и все още не се отказват от традицията.

Има два вида американски коефициенти:

  • Отрицателни (фаворити) – Коефициентът показва колко трябва да се заложи за 100 единици печалба
  • Положителни (аутсайдери) – Коефициентът показва колко ще се спечели при 100 единици залог

Как бързо да изчисляваме американския коефициент:

Отрицателни (фаворити) – 10 лв. залог при +250 коефициент = 10 x (250/100) = 25 лв. чиста печалба
Положителни (аутсайдери) – 10 лв. залог при -300 коефициент = 10 / (300/100) = 3,33 лв. чиста печалба

(Отбележете си, че при едното действие имаме умножение, а при другото – деление)