Как да залагаме на футбол – ръководство за начинаещи

Стратегии за футболни залози

Ако тепърва ще правите първите си стъпки в онлайн залаганията на футбол, тук сте на правилното място! Облегнете се и прочетете основните неща, които трябва да знаете, преди да започнете да залагате на футбол.

Някои важни термини във футболните залози

Нека да започнем с няколко термина, без които няма как да залагате спокойно:

  • Залог – Това е паричната сума, която залагате на един фиш – с други думи, парите, които ще загубите, ако фишът не е печеливш.
  • Права колонка – Известна още като акумулатор или множествен залог, правата колонка е серия от единични залози, които са групирани в един общ залог. Коефициентите на различните залози се умножават едни с други и това увеличава печалбата драстично, но правата колонка е губеща при само един неуцелен мач!
  • Система за залози – Това е още един вид залог, който групира няколко мача в един общ фиш. Разликата е, че един или повече от мачовете (зависи от вида на системата) може да е непознат и въпреки това фишът да има печалба. Разбира се, печалбата от системата за залози никога не е толкова голяма, колкото правата колонка.
  • Хендикап – Това е залог, който се използва когато единият отбор е очевиден фаворит. Хендикапът дава малко предимство – най-често от един или два гола – на по-слабия отбор. Така залогът става много по-интересен и равностоен.
  • Азиатски хендикап – Азиатският хендикап се различава по това, че при него няма опция за изход “равенство“, както е при традиционния хендикап. Тоест, залогът има само два възможни изхода, а не три.
  • Под/Над – Под и Над залозите означават, че залагате парите си за броя на головете, които ще паднат в двубоя. Най-често залозите са за под и над 2,5 гола, но се срещат всякакви други разновидности.
  • Равен Няма Залог – Този вид залог е разновидност на пазара 1х2 с тази разлика, че при краен изход “равенство“ залогът се анулира.
  • Кеш Аут – Това е модерна функция на букмейкърите за залози на футбол и други видове спорт, при която играчите имат бутон за прекратяване на залога преди започването на двубоя или по време на неговото разиграване.
  • Лайв стрийминг – Големите сайтове за залози имат услуга с видео на живо директно от футболните терени, която се нарича лайв стрийминг (услугата, разбира се, не се предлага за всички мачове).
  • Баланс за залози – По същество, това са парите, с които разполагате за спортни залози в един букмейкър. Първоначално балансът зависи от това какъв депозит ще направите, а след това от успехите и неуспехите ви в залозите.

Първи стъпки в букмейкъра: Регистрация

Вече сте наясно какво означават базовите термини в спортните залози и това означава, че сте готови да направите регистрация в интернет букмейкър.

Естествено, на първо място трябва да сте се доверили на такъв сайт за залози. На второ място следва регистрацията, която си прилича много в различните букмейкъри и няма съществени разлики.

Операторите на залагания ще ви помолят да попълните приблизително едни и същи данни. Имайте предвид, че независимо от букмейкъра ще трябва да предоставите и определен набор от лични данни.

В някои случаи регистрацията продължава с активиране по имейл или телефон, но в други платформата директно ви логва в новата сметка.

Първи стъпки в букмейкъра: Депозит

Депозирането е последното нещо, което трябва да се направи преди първия залог. Букмейкърските къщи се развиха много в това отношение и вече изборът от начини за плащане е впечатляващо голям в сравнение с преди десет години.

В най-общи линии, българските букмейкъри залагат предимно на разплащателни методи на национално ниво като EasyPay, epay.bg и Кештерминал, докато при международните оператори преобладават плащанията с дебитни карти и световни онлайн портмонета като Skrill (Moneybookers).

Минималните суми за депозит не са унифицирани навсякъде. На някои места стартират от 1-2 лв., но никъде не започват от повече от 10 лв. В интерес на истината, 10 лв. е най-често срещаната сума за мин. депозит сред работещите в България букмейкъри.

Стига да не внасяте пари чрез банка, няма да чакате никакво време за получаването на парите. Отново със същото условие, няма и такси при депозирането (също така и при тегленето).

Първи стъпки в букмейкъра: Поставяне на залог

Дойде време за сюблимния момент – моментът, в който ще направите първия си залог.

Парите от депозита вече са в сметката ви (вероятно сте получили и допълнителни средства като бонус) и можете да разгледате спокойно предлаганите спортни събития, пазари, залози и коефициенти.

Харесайте си залогът или залозите, за които смятате, че са най-вероятните победители, и натиснете върху тях.

Ако всичко е наред, всеки залог, върху който сте натиснали, ще се появи в интерактивния дигитален фиш на онлайн букмейкъра. В десктоп сайтовете той обикновено е в дясната част, а в мобилните версии и апликации е на различни места, най-често в долния край на екрана.

Когато фишът вече е такъв, какъвто искате да бъдете, пристъпете към избиране на размер на залога. В този момент някъде върху фиша ще разберете и своята потенциална печалба. Ако тя ви устройва, намерете бутона за залог и честито – вашият първи залог на футбол е готов!