Футболни залози с азиатски хендикап – Значение и Стратегии

Стратегии за футболни залози

През последното десетилетие азиатският хендикап се превърна в най-популярният алтернативен пазар за залози.

Много неопитни играчи се чувстват объркани от него, но за много други това е единственият маркет, който използват. Може да се каже, че веднъж след като усвоите концепцията, азиатският хендикап ще се превърне във втората ви природа, когато се намирате във вашия онлайн букмейкър.

Оригиналната цел на азиатския хендикап е да даде около 50/50 шанс за победа на двата отбора, дори и да имаме един много силен фаворит. Това става възможно чрез създаването на виртуална преднина за единия отбор.

Коефициентите на азиатския хендикап почти винаги имат най-добрата стойност, защото те са с няколко процента по-добри от останалите пазари. В тази статия ще ви обясним концепцията зад този пазар и ще ви дадем няколко съвета за ползотворното му прилагане.

Азиатски хендикап значение

Азиатският хендикап – познат още и със съкращението AH (АХ на кирилица) – произхожда от традиционния европейски хендикап, където на един отбор или му се прибавят, или му се отнемат голове от крайния резултат. Разбира се, това прибавяне и отнемане важи единствено за целите на направения залог.

АХ се ражда за първи път в Индонезия, а терминът се смята, че е измислен за от журналист на име Джо Саумарез Смит.

Разликата с традиционния хендикап, където просто се добавят един или два гола към крайния резултат, е, че АХ елиминира изхода равенство от залога.

По същество, има три вида азиатски хендикап:

 • 1. Пълен хендикап като -0, -1, -2 (има разлика с обикновения хендикап, която ще научите след малко).
 • 2. Хендикап с половинки като -0,5, -1,5 и т.н.
 • 3. Хендикап с четвъртинки – -0,25, -0,75, -1,25

Нека да разгледаме с детайли всичките три вида.

Азиатски хендикап видове

Пълен азиатски хендикап

Пълният азиатски хендикап може да бъде, например, -1 гола или +1 гола за един отбор. В тази ситуация имаме три възможни изхода:

 • 1. Печелите вашия залог.
 • 2. Губите вашия залог.
 • 3. Залогът ви се връща.

Връщането на залога ще се осъществи, ако отборът с -1 хендикап победи с точно 1 гол или отборът с +1 хендикап загуби с точно един гол.

Азиатски хендикап с половинки

При азиатския хендикап с половинки – да речем -0,5 гола или +0,5 гола – имаме само два възможни изхода:

 • 1. Печелите вашия залог.
 • 2. Губите вашия залог.

Азиатски хендикап с четвъртинки

Този азиатски хендикап е малко по-сложен, тъй като при него има четири възможни изхода.:

 • 1. Печелите вашия залог.
 • 2. Губите вашия залог.
 • 3. Печелите половината от вашия залог.
 • 4. Губите половината от вашия залог.

Най-просто обяснено, при него залогът се разделя на две. При АХ -0,75, например, половината от залога е с АХ -0,50, а другата половина с АХ -1,00.

В следната таблица можете да видите нагледно какво се случва при всеки резултат на хендикапите с четвъртинки.

 

Азиатски хендикап стратегии и съвети

1. Намирайте повече стойност с АХ залози

Борнемут е домакин на Манчестър Сити. “Гражданите“ са много по-добрият отбор. Вие знаете това, останалите играчи знаят това и, най-важното, букмейкърите знаят това. Заради това и коефициентът за залог в полза на Сити е много нисък – около 1.40. В подобни ситуации можете да подкрепите Манчестър Сити да победи с -1,00 азиатски хендикап при коефициент 1.70 или дори по-висок, ако мислите, че ги очаква спокойна и лесна работа. -1,50 ще бъде с коефициент 2.00 и нагоре.

Ако заложите на 1х2 пазара, но сте сигурни, че гостите ще победят с разлика, няма да вземете нищо от това правилно предположение. Азиатският хендикап ви позволява да извлечете максимална стойност от вашите очаквания за футболния двубой.

2. Използвайте азиатски хендикап за голове и корнери

Азиатски линии се предлагат също така и за залози, при които се търси общият брой на нещо – например, на головете или корнерите. Те могат да са много полезни и в това направление, защото предоставят застраховка с връщане на залога. Например, при залог за Над 3,5 гола и краен резултат 3:0, залогът ви губи. Ако заложите на азиатски линия Над 3,00 гола, залогът ви ще бъде възстановен при същия краен резултат.

3. Стратегия за залози с АХ на аутсайдери срещу трудно бележещи фаворити

Популярна стратегия сред залагащите е да залагат с положителен АХ за аутсайдерите в един мач, когато играят срещу тим, който не отбелязва много голове и/или се намира в слаба форма. В такива случаи много хора избират залозите за двоен шанс, но един азиатски хендикап +1,5 покрива случаите, когато по-силният тим спечели с един гол разлика – а има много грандове, които са специалисти в това!