Пълно ръководство за акумулаторни залози (права колонка)

Стратегии за футболни залози

Залозите винаги са били един от най-добрите начини да увеличиш тръпката от спортните състезания. Стига да се залага разумно и отговорно, членуването в букмейкърска къща може да създаде още повече забавление от гледането на големите футболни мачове.

Има различни начини да се правят тези залози – от единични залози на един мач до акумулаторни залози на няколко мача. За вторият вариант ще си поговорим тук.

Какво е акумулаторен залог?

Акумулаторните залози се поставят на няколко мача (най-често за отбори с по-ниски коефициенти), които се обединяват в един залог, за да формират висок коефициент и добра възвръщаемост. Те са прост начин да свържете различни залози в един фиш, стига самите залози да не са свързани помежду си. Например, няма как в една права колонка да сложите залози за Над 2,5 гола и Над 3,5 гола на един и същ двубой.

Като изключим това, имате пълната свобода да избирате прогнозите си, като дори можете да добавяте и прогнози за различни спортове. Например, можете да съставите права колонка с победи на Манчестър Юнайтед, Ню Йорк Лейкърс и Григор Димитров. Друг е въпросът дали е добре да се разводнявате по този начин.

Видове акумулаторни залози

Има различни видове акумулаторни залози според броя на мачовете в тях, но основният принцип на работа остава еднакъв.

Видовете прави колонки биват 2-ни, 3-ни, 4-ни и т.н., наименувани на броя пазари в тях.

В повечето букмейкъри няма горна граница на броя мачове, които имате право да обедините в един акумулаторен залог. Историята помни не малко случаи на печалби за милиони със залог от 1-2 евро, лева или паунда.

Как се изчислява печалбата пи акумулаторния залог?

Нека да вземем един 4-ен акумулаторен фиш със залог от 5 лв., в който са включени мачове от поредния кръг на Серия А:

  • Залог №1: Аталанта – Ювентус – 2 (2.55 коефициент)
    Залог №2: Милан – Наполи – Над 2,5 гола (1.90 коефициент)
  • Залог №3: Рома – Бреша – 1 (1.33 коефициенти)
  • Залог №4 Сасуоло – Лацио – Двата отбора да отбележат гол (1.57 коефициент)

Ако всичките тези прогнози са правилни, печалбата ще се изчисли като умножим залога по всеки един от коефициентите или:

5 х 2.55 х 1.90 х 1.33 х 1.57 = 50,58 лв.

Ако само една от прогнозите е неуспешна обаче, залогът от 5 лв. ще бъде изгубен. Често разпространена промоция в букмейкърите обаче е да връщат залога, когато има само една неправилна прогноза в акумулаторния фиш.

Предимствата и рисковете от акумулаторните залози

Основното нещо, което привлича играчите към правите колонки, е значително по-голямата възвръщаемост от единичните залози. Освен това, често се срещат и промоции с прогресиращ бонус, правопропорционален на броя на селекциите във фиша.

Рисковете също не бива да се пренебрегват обаче. Въпреки че възвръщаемостта може да бъде страхотна, особено в сравнение с оригиналния залог, не е толкова лесно да познаеш 4, 5 или повече мача едновременно.

Ако често ви се случва да ви проваля един залог в акумулаторния фиш, най-правилното решение ще бъде да се придържате към обикновените единични залози. Истината е, че повечето професионалисти в залаганията не си позволяват да ползват прави колонки в сериозната игра – изпробват ги само за забавление с малки суми.